wtorek, 3 grudnia 2013

Pyszne śniadanko, czyli puszysty omlet czekoladowy z truskawkami i waniliową bitą śmietanką


Kochani moi dzisiaj, kiedy wstałam naszła mnie ochota na słodkości! Z racji tego dodaję przepis na pyszny omlecik, który zawładnął moje serce. Idealnie nadaje się na lekkie śniadanko, które osłodzi nam poranek. 
Spróbujcie sami ;) 

Składniki na 1 porcję:
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1/2 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
• 2 kosteczki ciemnej czekolady

• kawałeczek masła do posmarowania patelni

• 1 łyżka cukru pudru do posypania

Dodatki (wystarczą na 2 omlety z powyższego przepisu):
  • około 200 g truskawek
  • sos truskawkowy z mrożonych truskawek: mrożone truskawki włożyć do rondelka, przykryć i podgrzewać przez 10 minut aż zmiękną i rozmrożą się. Dodać cukier do smaku (np. 2 - 3 łyżki) i zmiksować na puree. Gotować jeszcze bez przykrycia przez kilka minut aż sos zgęstnieje, na koniec dodając 1 łyżkę soku z cytryny.
  • wanilinowa bita śmietana: 250 ml zimnej śmietany 30% (musi być dokładnie schłodzona) ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. (można dodać odrobinę cukru pudru)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. 
Mąkę przesiać do miseczki, dodać kakao i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. 
Białka ubić z malutką szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć 
obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). 
Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać mąkę wraz  z dodatkami, na koniec delikatnie połączyć z pokrojoną na kawałeczki czekoladą.

Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. 
Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Patelnia ma być jedynie natłuszczona. Wyłożyć ubitą masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty. 

Przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek, omlet delikatnie się zsuwa nie przywiera jeśli patelnia jest dobrze posmarowana). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. 
Przełożyć na talerz. Kiedy lekko ostygnie wyłożyć na nim resztę dodatków: bitą śmietankę i ostudzony mus truskawkowy. Na koniec posypać delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego ! <3


2 komentarze:

  1. Kilkakrotnie natchnęłam się na Twojego photobloga, a właściwie nie zauważyłam że masz blogspota. Sprawiasz wrażenie cholernie mądrej, inteligentnej osoby, a zarazem ciepłej. Przejrzałam tutejsze kilka wpisów i kilka wiadomosci odnośnie przepisów sobie skopiowałam, głównie ten, bo marzył mi się dobry omlet na śniadanie w postaci mocno słodkiej ale i zdrowej. Czekam na więcej wpisów i z miłą chęcią tutaj zostaję. Buziole. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! Dziękuję ślicznie, to takie miłe i bardzo motywujące słowa! Cieszę się, że podoba się komuś to co robię! Zapraszam oczywiście częściej, mam teraz ogromny zapał do prowadzenia bloga, jeszcze raz bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam ! :*

    OdpowiedzUsuń