poniedziałek, 9 grudnia 2013

Ogrzejmy się, czyli czekolada na gorąco z chili i cynamonem

Kochani dzisiaj będzie coś gorącego, aby ogrzać wszystkie zmarźluszki :) Z okazji, że pogoda za oknem nie sprzyja, wyszukałam przepis i postanowiłam przygotować coś, co na pewno przyda się w zimowe wieczory. 
Gorąca czekolada z odrobiną chili i cynamonem postawi na nogi ;)
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna w smaku ! 

Zapraszam, ogrzejcie się <3

Składniki na ok 2 porcje:
250 ml mleka
5 łyżek śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki chili w proszku (ostrej papryki) lub kawałek papryczki chili - w ilości do smaku
1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu
50 g mlecznej czekolady

Dodatki :
bita śmietana (śmietana kremowa 30% ubita z cukrem pudrem lub cukrem wanilinowym)
płatki chili, kakao lub cynamon

Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier puder oraz świeżą papryczkę chili i korę cynamonu jeśli ich używamy (przyprawy w proszku dodajemy później). Podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając (nie zagotowywać).
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Dodać cynamon i chili w proszku lub płatki chili. Zagotować. Na koniec można masę zmiksować. Masa powinna wyjść brązowa i gładka.
Czekoladę podawać w małych filiżankach. Na wierzchu ułożyć śmietankę kremówkę ubitą z cukrem pudrem lub cukrem wanilinowym, posypać kakaem, cynamonem, płatkami chili.

Wskazówki: 
Gorącą czekoladę dla dzieci można podać bez chili ale z odrobiną cynamonu.
Jeśli chcemy, aby czekolada była gęstsza, należy dodać mniej mleka, lub więcej czekolady :)

Słodkiego wieczoru !  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz