wtorek, 23 kwietnia 2013

Pork chops with peppers and creamy puree


Witajcie kochani tak jak Zuza zapowiadała napisałam notkę kulinarną zapraszam do wypróbowania przepisu   bo jest bardzo dobry :) jak i zachęcam do zajrzenia na mojego bloga który tez powoli będę rozkręcała www.tastymargaret.blogspot.com . Postaram się tu jeszcze wpadać z notatkami :) jeśli Zuza będzie mi pozwalała czasem się wkradać na jej bloga.

Więc postanowiłam,  że wypróbuję przepis Gordona Ramsaya na kotlety wieprzowe z papryką (czyli pork chops with peppers) dodałam jeszcze puree które dobrze się wkomponowało w całość :) 


Składniki: (na 2 porcje)
kotlety:
2 kotlety schabowe
Oliwa z oliwy do smażenia
2 ząbki czosnku
Mały bukiet tymianku
Masło
Papryka:
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
Sól morska i świeży czarny pieprz
1 łyżka drobnego cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Mały bukiet bazylii, pokrojonych liści
Puree:
2 -3 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
2 łyżki śmietany 30% 



Na początku możemy przygotować sobie wszystkie składniki tak aby skrócić  czas przyrządzania  dzięki naszej początkowej organizacji ;)


Sposób przygotowywania:

Ziemniaki na puree obieramy kroimy w kostkę wrzucamy do zimnej osolonej wody i gotujemy.



Paprykę myjemy i kroimy w paski, cebule obieramy i kroimy w piórka lub w pół talarki.                                                                Rozgrzewamy trochę oliwy na patelni, dodajemy cebule i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukier i smażymy na dużym ogniu 4-5 minut.



Dodajemy następnie ocet. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie wrzucamy bazylię i dalej smażymy przez jakiś 30 sekund. Następnie paprykę z patelni przekładamy do miseczki.

Patelnię po papryce możemy wytrzeć papierowym ręcznikiem i na tej samej patelni będziemy mogli smażyć kotlety.

Za pomocą ostrego noża zdejmujemy błonę z góry schabu i delikatnie nacinamy brzeg w równych odstępach tak by nasz schab się nie zwijał podczas smażenia.



Ponownie rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy. Kładziemy kotlety lekko zmiażdżony nożem czosnek i tymianek smażymy przez  około 2 minuty z każdej strony ( czas smażenia może się wydłużyć jeśli schab będzie pokrojony grubiej niż 1cm. ) Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki masła i podlać kotlety rozpuszczonym masłem. Kotlety powinny odpocząć po zdjęciu z patelni choć przez minutkę.

Wracamy do ugotowanych ziemniaków które odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. W małym rondelku podgrzewamy mleko z masłem tak aby było ciepłe i następnie dodajemy jeszcze śmietankę 30%, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na puree.  Na koniec jeśli jest taka potrzeba można doprawić sola i pieprzem.


Smacznego :)



1 komentarz:

  1. oooo to musi być smaczne...:) już wiem co jutro zjem na obiad... swoją drogą Ciekawie tu ;>

    OdpowiedzUsuń