sobota, 18 stycznia 2014

Domowe wypieki, czyli miodowy chlebek

Witajcie kochani :) Już od jakiegoś czasu zbierałam się, żeby wrzucić przepis na chlebek miodowy. 
Nie będę się rozpisywać, bo zmykam do nauki. Sesja za pasem, trzeba się przygotować ;p
Ale szczerze polecam ten przepis! Chlebek jest pyszny. Moja rodzinka od czasu kiedy go zrobiłam, powiedziała, że życzą sobie częściej takie pyszności.  Smacznego! ;)


Składniki:
60 g mąki pszennej (= 600 dag) TYP: 750 do wypieku chleba
320 ml ciepłej wody
2 g świeżych drożdży (= 20 dag)
2,5 łyżki oliwy
1,5 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie: 
Rozkruszone drożdże mieszamy z wodą, miodem i 2 łyżkami mąki. 
Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, oliwą i rozczynem. Ciasto wyrabiamy 10-15 min. Najlepiej w głębokiej misce, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1-2 h aż do wyrośnięcia. (Ja pozostawiłam na równe 2 h)

Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek. Układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok 40- 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. (Ja piekłam 50 min na termoobiegu). Po upieczeniu bochenek wyjmujemy i czekamy aż wystygnie.
Ah uwiódł mnie w tym wypieku niesamowity zapach miodu podczas pieczenia. Coś niesamowitego :)
Ps. Proszę nie śmiejcie się z mojego formowania :D 
Chlebek przed wypiekiem:
I po :



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię Twój blog więc byłoby mi miło gdybyś mnie zaobserwowała :*

    paradiska-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń